ЖОРСТКА ВОДА

ЖОРСТКА ВОДА

«Жорстка вода» – напевно кожен хоч раз за своє життя чув цей вираз. Що це означає? 

Жорстка або тверда вода – це вода з високим вмістом солей, зокрема, кальцію та магнію. Це так звані «солі жорсткості». Для нормального функціонування організму необхідно, щоб їх вміст був у нормі. Якщо ж цей показник перевищений, то така вода вважається жорсткою.

Як вода стає жорсткою? Дощова вода спочатку є м'якою водою, але, як тільки вона падає і поступово проходить крізь земляні породи, насичуючись кальцієм і магнієм, її рівень "Загальної жорсткості" росте. Як правило, географічне місце розташування грає роль, оскільки підземні поклади мінералів відрізняються від області до області. Вода перетворюється на жорстку залежно від того, скільки мінералів вона приймає, коли переміщається через грунт. Вода будучи хорошим розчинником, легко збирає і розчиняє мінерали, і утримує у своїй структурі.

Більш жорсткою є вода з підземних джерел, особливо, якщо дана місцевість багата солями кальцію і магнію. Жорсткість води з поверхневих джерел відносно невисока. Розрізняють кілька видів жорсткості води: постійна жорсткість (не карбонатна) – це вміст у воді нітратів магнію і кальцію, сульфатів, хлоридів; тимчасова (карбонатна) – вміст кальцію і магнію; загальна – наявність усіх сполук, характерних для постійної і тимчасової жорсткості. 

У невеликих кількостях і кальцій і магній корисні для нашого організму. При цьому, регулярне вживання жорсткої води може негативно позначитися на нашому здоров'ї зокрема: поява піску або каміння в нирках та сечовому міхурі, посилення проблем із серцево-судинною системою, сухість та лущення шкіри, проблеми з суглобами, розвиток у дітей атопічного дерматиту.

Крім шкоди здоров'ю, жорстка вода приносить й інші неприємності, такі як: швидка поломка побутової техніки, через утворення накипу на нагрівальних приладах; підвищена витрата електрики у побутовій техніці; велика витрата миючих засобів; кава менш ароматна і смачна; овочі та м'ясо довше варяться;  решта страв стає менш смачним. 

Прибрати або зменшити жорсткість води у будинку можливо шляхом кип’ятіння та застосовуючи відповідні фільтри. Воду для посудомийних, пральних машин можна пом’якшувати за допомогою спеціальних засобів. 

Вживайте чисту воду та будьте здорові.

 

                                                                             Відділ державного нагляду

                                                                             за дотриманням санітарного законодавства

                                                                             Жмеринського районного управління

                                                                             Головного управління Держпродспоживслужби

                                                                             у Вінницькій області

  • Сподобалась новина? Поширте: