ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ ГРИБАМИ
Після рясних дощів, які нещодавно пройшли в нашому районі, традиційно багато жителів нашої громади відправляються у ліс на «тихе полювання» по гриби. Гриби доволі специфічний продукт, який містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовин (фосфор). Проте, клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Ліси Барщини багаті на сироїжки, маслюки, опеньки, лисички та інші гриби. Але поміж їстівними трапляються й отруйні, які на них дещо схожі. Потрапивши в організм вони можуть викликати тяжкі харчові отруєння і навіть смерть. Слід зазначити, що при захворюваннях печінки, шлунку, нирок, а також людям похилого віку і дітям до 12 років взагалі доцільно утримуватися від вживання грибів.
Найчастіше важкі отруєння обумовлені вживанням в їжу блідої поганки, яка помилково сприймається за їстівні печериці чи сироїжки. Також, у багатьох випадках причинами отруєння може бути неправильне приготування, вживання старих або зіпсованих грибів, та тих, що мають отруйних двійників. Отруїтися можна і грибами, що зібрані поблизу автомагістралей та промислових підприємств та накопичили у собі токсичні елементи (свинець, ртуть, кадмій, миш’як тощо).
До клінічних ознак отруєння грибами відносять: біль у животі, нудоту, запаморочення, кволість, блювоту, діарею (нерідко з кров’ю), загальну інтоксикацію, головний біль тощо. У деяких хворих проявляється блідість та жовтушність шкіри.
За вересень місяць поточного року в Барській громаді зареєстровано вже 3 випадки отруєнь грибами з 3 потерпілими серед дорослого населення. Ступінь важкості – середній.
Якщо ви все ж вирішили йти до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:
– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте, остерігайтесь пластинчатих;
– не збирайте старих, перезрілих, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на забруднених територіях;
– під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду та накопичує токсини;
– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
– не вживайте сирих грибів;
– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів (не менше трьох) у підсоленій воді, протягом 30 хвилин;
– готові страви з грибів зберігайте на холоді, в емальованому посуді, але не більше доби.
Якщо після споживання грибних страв почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких: нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі – негайно викликайте «Швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабого розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при покращенні стану здоров’я потрібно обов’язково звернутися до найближчої лікарні.
Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Дотримання правил збирання та приготування грибів – справа надзвичайно відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити тяжке отруєння і призвести до летальних наслідків.
Закликаємо бути обережними з грибами та грибними стравами, щоб не потрапити на лікарняні ліжка, які так наразі необхідні для тих, хто виборює Перемогу!