ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А АБО ХВОРОБА БРУДНИХ РУК
Найпоширеніший серед вірусних гепатитів - вірусний гепатит А. Вірусний гепатит А, також відомий як хвороба Боткіна, хвороба брудних рук або жовтуха, є гострим інфекційним захворюванням, що передається фекально-оральним шляхом і вражає печінку та травний канал. Інкубаційний період триває від 14 до 28 днів, інколи може затягуватися до 45 днів. Люди хворіють в будь-якому віці, частіше в осінньо-зимовий період.
На відміну від гепатитів В і С, вірусний гепатит А не викликає хронічних захворювань печінки та, зазвичай, не призводить до летальних випадків. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, більшість інфікованих повністю одужують і набувають пожиттєвого імунітету до вірусу.
Основні шляхи зараження вірусом гепатиту А: вживання забруднених харчових продуктів або води; контакт із зараженими поверхнями, недотримання правил особистої гігієни.
У побутових умовах вірус передається найчастіше через брудні руки, особливо під час приготування їжі інфікованою людиною. Саме тому захворювання часто називають хворобою брудних рук.
Для запобігання інфікуванню необхідно суворо дотримуватися правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом. Вживати слід лише безпечну воду – бутильовану або з централізованих джерел водопостачання. Воду з невідомих джерел використовувати не рекомендується. Овочі, фрукти та ягоди перед вживанням необхідно ретельно промивати питною водою, а для дітей – додатково обробляти окропом. Варто також користуватися лише індивідуальними рушниками, посудом та засобами особистої гігієни.
Для профілактики вірусного гепатиту А існує безпечна та ефективна вакцина, яка не входить до Національного календаря щеплень, але доступна у аптеках. Вакцинація особливо рекомендована людям, які працюють у медичних закладах, сфері громадського харчування, на підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.
Щоб уникнути інфікування вірусом гепатиту А необхідно: дотримуватись правил особистої гігієни; вживати термічно оброблену їжу; добре мити овочі, фрукти, ягоди й зелень; вживати якісну і безпечну воду або кип’ятити воду, якщо якість її невідома; не використовувати на побутові потреби воду з відкритих джерел.
При появі перших симптомів захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря та уникати контактів із здоровими людьми. Самолікування може бути небезпечним, тому лише лікар може встановити точний діагноз та призначити відповідне лікування.
Бережіть себе та своїх рідних!
Дотримуйтеся основних правил гігієни та будьте здорові!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області