РОБОЧА ПРОГРАМА ВИРОБНИЧОГО КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ПИТНОЇ ВОДИ РОЗРОБЛЯЄТЬСЯ З УРАХУВАННЯМ ВИМОГ ДЕРЖАВНИХ САНІТАРНИХ НОРМ ТА ПРАВИЛ «ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВОДИ ПИТНОЇ, ПРИЗНАЧЕНОЇ ДЛЯ СПОЖИВАННЯ ЛЮДИНОЮ» (ДСАНПІН 2.2.4-171-10)

РОБОЧА ПРОГРАМА ВИРОБНИЧОГО КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ПИТНОЇ ВОДИ РОЗРОБЛЯЄТЬСЯ З УРАХУВАННЯМ ВИМОГ ДЕРЖАВНИХ САНІТАРНИХ НОРМ ТА ПРАВИЛ «ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВОДИ ПИТНОЇ, ПРИЗНАЧЕНОЇ ДЛЯ СПОЖИВАННЯ ЛЮДИНОЮ» (ДСАНПІН 2.2.4-171-10)

Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області повідомляє, що згідно з Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України  від 12.05.2010 № 400  виробництво питної води повинно здійснюватись за нормативно-технічним документом та відповідно до технологічного регламенту або іншого документа з описом технологічного процесу виробництва питної води (пункт 3.10 розділу ІІІ) та згідно з наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 12.04.2024 №309 «Про затвердження Порядку розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів» (далі Порядок) визначені єдині вимоги до розроблення, узгодження, затвердження та змісту технологічних регламентів підприємств централізованого водопостачання та централізованого відведення.

Технологічний регламент є обов'язковим документом для ведення суб'єктами господа-рювання господарської діяльності з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення.

Технологічний регламент розробляється підприємством централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, або спеціалізованою науковою установою, конкретизуючи його вимоги для відповідного підприємства, системи водопостачання та/або водовідведення, і затверджується його керівником за погодженням з органом місцевого самоврядування в межах території територіальної громади, на якій технологічний регламент буде застосовуватися територіальними органами Держпродспоживслужби та центрами контролю та профілактики хвороб.

Робоча програма виробничого контролю якості питної води розробляється з урахуванням вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) і повинна містити наступні розділи: показник якості води; періодичність контролю; документ, яким визначається метод аналізу.

Для систем транспортування та розподілення питної води розробляється та погоджується зтериторіальним органом Держпродспоживслужби у Вінницькій області Порядок періодичності обслуговування водопровідних мереж та Робоча програма виробничого контролю якості питної води, яка повинна містити наступні розділи: місце відбору проби; періодичність; тип аналізу.

  • зазначаєм, що технологічні регламенти для існуючих об’єктів централізованого водопостачання та централізованого водовідведення розробляються протягом одного року після затвердження вищезазначеного Порядку, а далі - після завершення строку дії попереднього технологічного регламенту; для новозбудованих (реконструйованих) об’єктів централізованого водопостачання та централізованого водовідведення - не пізніше, ніж у місячний строк після проведення пусконалагоджувальних робіт. Строк дії технологічного регламенту встановлюється не більше, ніж на 5 років.

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

  • Сподобалась новина? Поширте: