ПОСТІЙНЕ ВЖИВАННЯ ПРОДУКТІВ З ВИСОКИМ ВМІСТОМ НІТРАТІВ МОЖЕ НЕГАТИВНО ВПЛИВАТИ НА ІМУННУ ТА ЕНДОКРИННУ СИСТЕМИ
У весняний період особливо зростає ризик споживання овочів з надмірною кількістю нітратів, адже рання зелень часто вирощується у теплицях із великою кількістю добрив. Це може спричиняти серйозні наслідки для здоров’я: порушення роботи органів дихання та кровообігу, зниження імунітету, отруєння, а в довгостроковій перспективі - навіть онкологічні захворювання. Саме тому, важливо знати, як нітрати впливають на організм і як захистити себе та своїх близьких від їхнього негативного впливу.
Нітрати самі по собі не дуже токсичні, але небезпека полягає в тому, що вони можуть перетворюватися на нітрити та нітрозамінні сполуки, які дійсно небезпечні для здоров’я та спричиняють основні ризики, а саме:
Порушення кисневого обміну - при цьому нітрати в організмі можуть перетворюватися в нітрити, які окислюють гемоглобін до метгемоглобіну, а це знижує здатність крові переносити кисень. Особливо це небезпечно для дітей до 6 місяців, так як це може викликати “синдром синьої дитини” або метгемоглобінемію.
Канцерогенний вплив стається, тому що у шлунку або кишечнику, особливо при наявності білків, нітрити, що утворюються з нітратів, можуть реагувати з амінами, які є складовими білків і утворювати нітрозаміни, а вони вже є потужними канцерогенами. Доведено, що вони викликають рак у тварин, і вважається, що можуть викликати рак шлунка, стравоходу, печінки у людей.
Вплив на імунну та ендокринну системи, саме постійне вживання продуктів з високим вмістом нітратів може негативно впливати на щитоподібну залозу, печінку, нирки та імунітет.
Що може бути джерелом нітратів? Овочі (буряк, салат, шпинат, редис, капуста) - особливо якщо вирощені з надлишком азотних добрив. Ковбасні вироби та консерви - для збереження кольору та як консервант при їх виробництві додають нітрит натрію. Вода - особливо колодязна вода у сільських районах.
Як можна зменшити ризик: замочувати овочі у воді - нітрати частково вимиваються; чистити шкірку та варити овочі - це також зменшує вміст нітратів; обмежити споживання перероблених м’ясних виробів; вживати більше продуктів, багатих на вітамін С - він гальмує утворення нітрозамінів.
Пам’ятайте, про потенційну небезпеку нітратів для здоров’я, а особливо через можливість утворення канцерогенних сполук, тому варто та намагайтесь дотримуватись цих простих порад.
Ваше здоров'я значною мірою залежить від Вас!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Жмеринського районного управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області