ОБЕРЕЖНО, ТРИХІНЕЛЬОЗ: НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЛЮДЕЙ І ТВАРИН!
Трихінельоз на Білоцерківщині: вперше за 10 років захворіла дитина. Як уберегтися?
У Білоцерківській громаді, що на Київщині, зафіксовано випадок трихінельозу у дитини – перший за понад 10 років.
Трихінельоз – гельмінтозна хвороба людей і тварин, збудником якої є живородна нематода роду Trichinella. Сприйнятливі до трихінельозу свині, коні, собаки, коти, дикі кабани, ведмеді, вовки, лисиці, борсуки, щури, їжаки, миші та інші всеїдні та м'ясоїдні ссавці, а також люди.
Основними факторами передачі трихінельозу людині є, уражені личинками трихінел, свинина (м'ясо, сало, інші продукти забою), конина, м'ясо диких кабанів, ведмедів тощо, яке містить у собі личинки трихінел.
Для уникнення інфікування людей трихінельозом закликаємо дотримуватись таких простих правил:
- купуйте м’ясо лише в місцях із ветеринарним контролем.
- добре проварюйте або просмажуйте м’ясні продукти.
- уникайте стихійних ринків та неперевірених постачальників.
У людей трихінельоз характеризується гострим перебігом, лихоманкою, м'язовими болями, набряком обличчя, висипами на шкірі, високою еозинофілією; при тяжкому перебігу - ураженням міокарда, легень, центральної нервової системи. При появі перших симптомів рекомендуємо одразу звернутися до лікаря!
Симптоми трихінельозу у тварин можуть бути такі:
- підвищена температура;
- ознаки розладу діяльності травного каналу;
- втрата ваги;
- іноді з'являються набряки повік і кінцівок.
Відповідно до Інструкції з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин, для профілактики та недопущення виникнення цього захворювання власники свійських тварин зобов'язані:
- завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;
- заборонити комплектування свинопоголів'я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА;
- постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати;
- забезпечити утримання територій і приміщень ферм у належному санітарному стані.
Важливо забезпечити щорічне здійснення дослідження свиней, коней та м'ясоїдних методом ІФА.
Обов'язковим є дослідження на трихінельоз усіх туш свиней, коней, кабанів, ведмедів, борсуків, нутрій, яких забивають на бойнях, при подвірному забої, на полюванні тощо.
Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини
Жмеринського районного управління ГУ ДПСС у Вінницькій області