КОНТРОЛЬ ТА РЕФОРМУВАННЯ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ: РЕЗУЛЬТАТИ ОБСТЕЖЕНЬ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ ЖМЕРИНСЬКОГО РАЙОНУ
На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 № 990 «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках», з метою організації якісного, здорового та безпечного харчування, впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування та виконання плану заходів з реформування системи шкільного харчування, фахівцями Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області за участю представників відділів освіти територіальних громад здійснюються комісійні обстеження освітніх закладів Жмеринського району з питань дотримання вимог санітарного законодавства.
Загалом з початку року обстежено 54 навчально-виховних закладів району, 25 закладів дошкільної освіти і 29 закладів загальної середньої освіти. Рівень охоплення комісійними обстеженнями склав 36,2%. Виявлено порушення у 33 закладах, відповідно 61,1%, в т.ч. в закладах дошкільної освіти - 15(60%) і закладах загальної середньої освіти – 18 (62%). На території Барської міської ради проведено обстеження 27 закладів освіти, виявлено порушення у 9 закладах, що склало 33,3%. По виявлених недоліках керівництву закладів були надані відповідні пропозиції.
Також фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства за І квартал поточного року розглянули 22 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів освіти, із них 3 (13,6%) повернуто на доопрацювання. При складанні примірних чотиритижневих сезонних меню не були враховані вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а саме: виконання норм споживання по овочам, фруктам, злаковим та бобовим, молоку та молочним продуктам, вершковому маслу, відповідність масі нетто порцій готових страв. Керівниками закладів освіти та відповідальними особами за організацію харчування 100 % були враховані зауваження та внесені зміни до меню.
Для забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення з метою попередження виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій, створення безпечного і здорового освітнього середовища, зокрема в рамках здійснення контролю за організацією харчування під час комісійних обстежень проаналізовано в закладах освіти 27 меню-розкладів на приготування страв, у 14,8 % виявлено порушення при складані меню-розкладів.
За результатами комісійних обстежень з метою недопущення порушень вимог санітарного законодавства в подальшому, з керівниками, медичними працівниками та працівниками харчоблоків закладів проведено відповідні виробничі наради, де обговорили чимало питань, які стосувалися дотримання норм харчових продуктів, циклічності продуктів, енергетичної цінності, ведення обліково-звітної документації , впровадження системи небезпечних факторів та контролю в критичних точках (НАССР) у закладах освіти.