БЕЗПЕЧНІ РІЗДВЯНІ ТА НОВОРІЧНІ СВЯТА
Різдвяні та новорічні свята не обходяться без святкового столу з великою кількістю різноманітних страв, які потребують правильного зберігання в холодильному обладнанні. Проте в умовах постійних перебоїв з електропостачанням необхідно дотримуватись основних правил профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.
Якщо електроенергію відключили, необхідно дверцята холодильника та морозильної камери тримати закритими, адже продукти при цьому залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та 48 годин у морозильній камері.
Напередодні різдвяно-новорічних свят для захисту себе і своїх близьких від неприємних наслідків святкувань необхідно дотримуватись ряду рекомендацій:
- уважно перевіряти терміни придатності харчових продуктів, зовнішній вигляд та цілісність їхнього пакування;
- купувати харчові продукти в перевірених торгівельних мережах, спеціалізованих магазинах, продовольчих ринка, на яких проводиться ветеринарно – санітарна експертиза харчових продуктів;
- уникати придбання харчових продуктів чи продовольчої сировини на стихійних ринках;
- дотримуватись всіх правил зберігання харчових продуктів (уникайте сусідства сирих продуктів та готових страву холодильнику);
- ретельно дотримуватись правил особистої гігієни, санітарних норм та технології приготування їжі;
- при приготуванні сирого та вареного м’яса, риби чи овочів використовувати окремі розроблювальні дошки, ножі;
- при приготуванні страв з м’яса, риби та фаршу дотримуватись температурних режимів запікання в духових шафах;
- сирі продукти, свіжі овочі та фрукти ретельно промивати під проточною водою;
- салати заправляти безпосередньо перед подачею до святкового столу, заправлені салати зберігати не довше 2-х годин при кімнатній температурі;
- кондитерські вироби з кремом зберігати при температурі від 2-х до 6-ти градусів С -36 годин, а з заварним кремом не більше 6 годин;
- страви які залишилися після святкового столу не залишати для споживання на наступні дні.
Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені ресторани чи інші заклади харчування з позитивними відгуками.
Пам’ятайте, що харчові отруєння завжди легше попередити ніж їх лікувати.
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних.
Жмеринське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області