БЕЗПЕЧНІ РІЗДВЯНІ ТА НОВОРІЧНІ СВЯТА

БЕЗПЕЧНІ РІЗДВЯНІ ТА НОВОРІЧНІ СВЯТА

Різдвяні та новорічні свята не обходяться без святкового столу з великою кількістю різноманітних страв, які потребують правильного зберігання в холодильному обладнанні. Проте в умовах постійних перебоїв з електропостачанням необхідно дотримуватись основних правил профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.

Якщо електроенергію відключили, необхідно дверцята холодильника та морозильної камери тримати закритими, адже продукти при цьому залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та 48 годин у морозильній камері.

Напередодні різдвяно-новорічних свят для захисту себе і своїх близьких від неприємних наслідків святкувань необхідно дотримуватись ряду рекомендацій:

- уважно перевіряти терміни придатності харчових продуктів, зовнішній вигляд та цілісність їхнього пакування;

- купувати харчові продукти в перевірених торгівельних мережах, спеціалізованих магазинах, продовольчих ринка, на яких проводиться ветеринарно – санітарна експертиза харчових продуктів;

- уникати придбання харчових продуктів чи продовольчої сировини на стихійних ринках;

- дотримуватись всіх правил зберігання харчових продуктів (уникайте сусідства сирих продуктів та готових страву холодильнику);

- ретельно дотримуватись правил особистої гігієни, санітарних норм та технології приготування їжі;

- при приготуванні сирого та вареного м’яса, риби чи овочів використовувати окремі розроблювальні дошки, ножі;

 - при приготуванні страв з м’яса, риби та фаршу дотримуватись температурних режимів запікання в духових шафах;

- сирі продукти, свіжі овочі та фрукти ретельно промивати під проточною водою;

- салати заправляти безпосередньо перед подачею до святкового столу, заправлені салати зберігати не довше 2-х годин при кімнатній температурі;

- кондитерські вироби з кремом зберігати при температурі від 2-х до 6-ти градусів С -36 годин, а з заварним кремом не більше 6 годин;

- страви які залишилися після святкового столу не залишати для споживання на наступні дні.

Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені ресторани чи інші заклади харчування з позитивними відгуками.

Пам’ятайте, що харчові отруєння завжди легше попередити ніж їх лікувати.

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних.

 

 

 

Жмеринське  районне управління

Головного управління  Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 

 

  • Сподобалась новина? Поширте: