КОЛИ КИП’ЯЧЕНА КРИНИЧНА ВОДА ШКІДЛИВІША ЗА СИРУ

КОЛИ КИП’ЯЧЕНА КРИНИЧНА ВОДА ШКІДЛИВІША ЗА СИРУ

Кринична вода, яку багато хто вважає ідеально чистою і нешкідливою, насправді в більшості випадків далеко не така чудова, як здається, а кип’ятіння в окремих випадках може тільки погіршити її якість.

Забруднена нітратами вода може викликати водно-нітратну метгемоглобінемію – значне підвищення вмісту метгемоглобіну в крові.

Вміст метгемоглобіну в крові зростає внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін. Як наслідок виникає кисневе голодування, а воно спричиняє порушення в роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової систем.

Насправді самі нітрати малотоксичні, але під впливом кишкової мікрофлори організму людини вони відновлюються у більш токсичні речовини – нітрити. І саме нітрити перетворюють гемоглобін на метгемоглобін.

Метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості, де використовують воду не з водогону, а з колодязів та неглибоких індивідуальних свердловин.

Особливу небезпеку вода, забруднена нітратами, становить для дітей першого року життя.

Її вживання може призвести до:

розвитку шкідливої мікрофлори в кишківнику та отруєння;

зменшення кількості вітамінів, як наслідок – до авітамінозу та погіршення обміну речовин;

зниження в організмі концентрацію йоду, що впливає на функціонування щитоподібної залози;

розширення судин та істотного зниження артеріального тиску.

Ознаки отруєння нітратами:

діарея, нудота, блювання;

задишка, тахікардія, ціаноз (посиніння шкіри або слизових оболонок);

різкі болі в животі, пожовтіння очей;

млявість, утома, головний біль.

Для профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії лікарі рекомендують:

не використовувати для дитячого харчування і пиття воду із криниць, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л).

стежити за якістю води, призначеної для харчування та пиття дітей до трьох років; якщо в ній виникають сумніви, використовувати воду в пляшках.

дорослим не вживати воду з підземних джерел водопостачання, в якій вміст нітратів перевищує допустимі нормативи (не більше 50 мг/ дм³); для питття вживати тільки доочищену та фасовану столову воду;

колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити: відкачувати воду, чистити стінки від нальоту, а дно – від осаду, зайвих речей, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води;

територію поблизу колодязя, каптажу джерела чи бювету слід утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

у радіусі 50 м від бюветів, колодязів та каптажів джерел не дозволяється мити машини, влаштовувати водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

Зверніть увагу! Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а, навпаки, збільшує її токсичність. Таку рідину можна використовувати тільки з для технічною метою: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.

З обережністю застосовуйте в сільському та власному господарстві мінеральні та органічні добрива.

Якщо виникли ознака інфекційних захворювань чи отруєнь терміново звертайтесь по медичну допомогу!

Нагадуємо, що Барське відділення ВСП Жмеринський районний відділ   обстежує криничну воду на вміст нітратів. Якщо в криниці, з якої ви використовуєте воду, виявлено перевищення допустимого рівня вмісту нітратів, зверніть увагу на перелічені вище поради, щоб не наражати на небезпеку себе і своїх дітей.

Бережіть здоров’я – ваш найцінніший ресурс!

                        Барське відділення ВСП Жмеринський районний відділ

 

  • Сподобалась новина? Поширте: